Het familiebedrijf Novita is de grootste fabrikant van breigarens in Scandinavië. Novita spint al bijna 100 jaar garen en verzorgt het hele productieproces, van ruwe wol tot de uiteindelijke bol garen. De spinnerij van het bedrijf in Kouvola, Finland, produceert jaarlijks een miljoen kilogram, of 10 miljoen bollen garen. Wol is een natuurlijk, tijdloos materiaal dat in de loop van de geschiedenis nauwelijks is veranderd.

Onze passie is het leveren van hoogwaardige garens en unieke, moderne breipatronen. De klassieke garens van Novitas zijn geliefd bij breisters en blijven generaties lang favoriet. Laat u inspireren door onze producten en sluit u aan bij onze breigemeenschap!


Assortiment

 • Novita's Classic Collection is de basis van onze catalogus, geliefd en geliefd bij breisters sinds tientallen jaren. De garens uit de Classic Collection zijn duurzame garens voor algemeen gebruik voor verschillende gebreide kledingstukken. Ze zijn bijzonder geschikt voor het breien van sokken.
   
 • De garens in onze Earth Collection zijn een duurzame keuze. Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor een beter milieu door nieuwe productiemethoden te ontwikkelen en duurzame grondstoffen te gebruiken. Maak kennis met de volgende generatie garens in de Earth Collection.
   
 • Novita's Natural Collection is onze collectie garens van 100% natuurlijke materialen.
  Met een verscheidenheid aan garengewichten vindt u iets voor de breiprojecten van elk seizoen.

THE STORY OF NOVITA

Ernst Gylfe, de oprichter van Novita, vertrok op 50-jarige leeftijd naar Groot-Brittannië om in Bradford, dat bekend staat als de bakermat van het Europese garen en de textielindustrie, de productie van kamgaren te bestuderen. Bij zijn terugkeer naar Finland richtte hij Helsingin Villakehräämö Oy op en begon in 1928 met het spinnen van garens in wat toen de Sea Cable Hall was. Zodra het kamgaren zijn weg had gevonden naar de naalden en de harten van de Finnen, kocht het bedrijf in 1935 grond voor zijn fabriek in Lauttasaari, Helsinki.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had het bedrijf geen grondstoffen meer voor de productie, maar niemand werd ontslagen. De werknemers hielden zich bezig met het breien van wollen sokken om de voeten van de Finse soldaten warm te houden tijdens de koude winters aan het front. De fabriek werd op hetzelfde terrein gebouwd en diende tot 2018 als kantoor voor onze afdelingen marketing, inkoop en productontwerp.

novita_90_vuotta_kylma_oikeakoko

NOVITA VANDAAG

Vandaag de dag gaat Novita, een Fins familiebedrijf, erop vooruit. De vierde generatie Daniela Yrjö-Koskinen leidt het bedrijf. Haar zus en broer, Patricia en Ernst, zijn ook nauw betrokken en zitten in de raad van bestuur.

"Ik treed in de voetsporen van mijn overgrootvader. Hij maakte zijn droom waar door het bedrijf 90 jaar geleden in Helsinki op te richten, en nu ik het bedrijf leid als vertegenwoordiger van de vierde generatie, leef ik ook mijn droom, door een sterkere internationale aanwezigheid voor ons bedrijf op te bouwen," legt Daniela uit.

HET NOVITA TEAM

Novita garens en wol worden geproduceerd in een spinnerij in Koria, nabij Kouvola. Verplaatst van Helsinki naar Koria in 1974. Koria voorziet de wereld jaarlijks van 10 miljoen bollen garen. De totale lengte van het geproduceerde garen zou de wereld zo'n twintig keer kunnen omspannen. De miljoen kilo - of tien miljoen bollen - garen die elk jaar worden gemaakt, is genoeg om voor elke inwoner van Finland een paar wollen sokken te breien.

Onze fabriek is toonaangevend in het gebruik van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Wij gebruiken EKO energia windenergie. De warmte die tijdens het verfproces ontstaat, wordt teruggewonnen en gebruikt voor het voorverwarmen van het water dat nodig is voor de volgende verfpartijen.

Wij besteden veel aandacht aan de arbeidsomstandigheden, gezondheid, veiligheid en ergonomie in al onze afdelingen. De gemiddelde leeftijd van ons personeel is uitzonderlijk hoog en wij zijn trots op ons betrokken personeel dat zowel mannen als vrouwen als leeftijdscategorieën vertegenwoordigt. Het Novita-team bestaat uit een breed scala van verschillende professionals: ontwerpers, machineoperators, bedrijfsleiders, ververs, spinners en kwaliteitscontroleurs.

Novita garens en breipatronen worden in Finland ontworpen. Onze patronen dragen het Design From Finland label. Het ontwerpteam maakt gebruik van WSGN-trendprognoses en volgt de wereldwijde ontwikkelingen in de handwerkindustrie op de voet.

_dsc9806_cropped


WAARDEN & MISSIE

Novita biedt plezier en positieve ervaringen aan alle enthousiaste handwerkliefhebbers. In de praktijk blijkt dit uit de honderden brei- en haakideeën en inspiratie, die wij als steun en aanmoediging aan de breiers en haaksters presenteren. Daarom is Novita ...

 • Vakkundig

Wij hebben tientallen jaren ervaring met en kennis van wol als een van de fijnste natuurlijke materialen, inclusief de reis naar verkoopbare producten en breipatronen. We gebruiken de beste materialen en leveren het fijnste vakmanschap om betrouwbare garens te produceren die altijd te vertrouwen zijn.

 • Verantwoordelijk

Wij zijn gepassioneerd door duurzame ontwikkeling en het tot een minimum beperken van de milieubelasting van onze activiteiten. Wij investeren veel in hernieuwbare energiebronnen en kopen onze grondstoffen, zoals wol, in nabijgelegen regio's. In samenwerking met onze klanten en partners nemen wij elk jaar deel aan verschillende goede doelen en liefdadigheidsprojecten om zaken te bevorderen die ons na aan het hart liggen. Verantwoord ondernemen is een van onze belangrijkste waarden en een transparante productieketen vormt een essentieel onderdeel van ons bedrijf.

 • Inspirerend

Wij willen vreugde opwekken en makers inspireren om te creëren en te delen. Naast onze tijdloze klassiekers introduceren we de nieuwste trends en innovaties in onze garens en ontwerpen. Onze garens zijn zoveel meer dan alleen een product; ze zijn een inspiratiebron. Ze vertellen een verhaal over onze Scandinavische wortels, onze familie en onze toewijding aan het ambacht.

 • Gepassioneerd

Wij creëren handbreigarens van hoge kwaliteit en unieke ontwerpen in de grootste garenspinnerij van de Scandinavische landen. Al generaties lang verfijnen wij ons werk om de meest inspirerende producten mogelijk te maken. Deze passie en betrokkenheid wordt weerspiegeld in ons rijke erfgoed. Wij zijn gedurfde vernieuwers en hechten waarde aan tradities. Als familiebedrijf streven wij naar consistent succes op lange termijn.

 • Gedreven door de klant

Wij erkennen dat onze klanten de reden zijn van ons succes, en wij verbinden ons ertoe te luisteren en nauw samen te werken met onze klanten. Wij gebruiken alle mogelijke kanalen om aan hun verwachtingen te voldoen en deze te overtreffen, en geven ondersteuning en advies. Wij willen onze klanten inspireren om het plezier van succes te bereiken.


DUURZAAMHEID

Duurzaamheid is al lange tijd een vanzelfsprekend onderdeel van de dagelijkse activiteiten van Novita.
Ook al hebben we verschillende belangrijke mijlpalen op onze reis bereikt, het duurzaamheidswerk blijft een centraal onderdeel van onze dagelijkse activiteiten. Wij zetten ons in voor de 3 belangrijkste doelstellingen quea duurzaamheid in lijn met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN: verantwoorde consumptie, klimaatacties en partnerschappen.
 
Duurzaamheid is een van onze belangrijkste waarden. Wij willen een van de pioniers van de textielindustrie zijn op het gebied van klimaatactie. Wij vinden het onze verantwoordelijkheid om milieuvriendelijke productiemethoden en materialen te gebruiken. Wij willen ons bedrijf ook op lange termijn ontwikkelen voor toekomstige generaties en verantwoordelijkheid nemen voor onze werknemers en de samenleving. Bovendien willen we consumenten aanmoedigen om duurzamere keuzes te maken door meer ecologische opties aan te bieden.

NOVITA EN HET MILIEUnovita_ja_ymparisto2

Novita is de grootste producent van breigarens in Finland en Scandinavië. Als producent erkennen wij onze bedrijfsverantwoordelijkheid en proberen wij onze ecologische voetafdruk op vele niveaus te minimaliseren. Wij investeren in hernieuwbare energiebronnen en kopen onze grondstoffen, zoals wol en verpakkingsmateriaal, in nabijgelegen regio's. Wij willen onze waarden volgen en een van de pioniers van de textielindustrie zijn op het gebied van klimaatactie.

Bovendien willen we consumenten aanmoedigen om duurzamere keuzes te maken door meer ecologische opties aan te bieden. Begin 2019 besloten we onze eigen duurzaamheidsdoelstellingen te initiëren. We deden al tientallen jaren duurzaam werk, maar het ontbrak ons aan systematische doelstellingen. In lijn met onze huidige duurzaamheidsstrategie willen we eerst de status quo in onze activiteiten erkennen, vervolgens onze negatieve milieu-impact verminderen en pas daarna compenseren voor wat we niet anders kunnen bezuinigen.

CO2 - Koolstofneutraal

Sinds 2017 hebben we onze koolstofvoetafdruk aanzienlijk verkleind door in onze fabriek gebruik te maken van biogas en EKO energie, geproduceerd door windenergie. In 2018 werd onze jaarlijkse koolstofvoetafdruk geschat op 607 ton per jaar, wat een uitzonderlijk klein cijfer is gezien de omvang van de activiteiten van Novita.

Dit cijfer omvat niet de uitstoot veroorzaakt door de productie van grondstoffen. Begin 2020 publiceerde Novita haar kortetermijndoelstelling om binnen dat jaar een koolstofneutraal bedrijf te worden. We hebben dit doel bereikt door onze koolstofvoetafdruk als volgt te verminderen:

- De warmte die ontstaat in onze garenverfprocessen wordt teruggewonnen en hergebruikt om water te verwarmen voor nieuwe verfpartijen.
- De veredelings- en verfmiddelen die bij de productie van Novita-garens worden gebruikt, voldoen aan de REACH-verordening van de EU. Wij streven ernaar om voor onze productie biologisch afbreekbare kleurstoffen te selecteren met de laagst mogelijke milieueffecten en allergene eigenschappen.
- Alle wol van Novita komt uit Finland en uit landen in de buurt van Finland, zoals het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen.
- De fabriek in Kouvola gebruikt elektriciteit met een EKOenergielabel die wordt opgewekt met windenergie. Wij gebruiken ook Fins biogas bij de afwerking van ons garenproductieproces. Onze fabriek produceert kleine hoeveelheden productieafval en recyclet al haar bedrijfsafval.
- Novita compenseert haar resterende koolstofvoetafdruk door deel te nemen aan een zonne-energieproject in India ter ondersteuning van natuurlijke regeneratie. Compensatie van koolstofdioxide-uitstoot betekent dat een overeenkomstige hoeveelheid uitstoot elders wordt voorkomen door bijvoorbeeld te investeren in projecten voor hernieuwbare energie, wat wij hebben gedaan. Meer informatie over onze compensatiemaatregelen vindt u in het Gold Standard-impactregister op registry.goldstandard.org.novita_ja_ymparisto3

Onze doelstellingen voor de toekomst

Hoewel ons werk op het gebied van duurzaamheid al internationale erkenning heeft gekregen, gaan onze inspanningen nog elke dag door. We hebben veel werk te doen en veel doelen die ons tot ver in de toekomst zullen helpen. Ons volgende grote doel is om tegen 2030 alle grondstoffen en verpakkingsmaterialen van Novita hernieuwbaar of recycleerbaar te maken.

Onze andere doelstellingen voor de toekomst omvatten:
- het compenseren van alle vliegreizen tegen 2025
- verhoging van de hoeveelheid recycleerbare materialen in onze producten
- vezels die acryl en plastic bevatten vervangen door gerecycleerde vezels of andere, duurzamere vezels
- natuurlijke vezels toevoegen aan ons assortiment
- meer gebruik maken van gecertificeerde materialen
- deelnemen aan meer liefdadigheids- en natuurbehoudsprojecten

Het compenseren van onze koolstofvoetafdruk zal in de toekomst ook een belangrijk onderdeel van ons duurzaamheidswerk zijn. Wij willen meer deelnemen aan milieucompensatieprojecten in onze lokale gebieden, zoals herbebossingsprojecten. De transparantie van onze productieketen is een ander duurzaamheidsgebied dat wij willen ontwikkelen. Wij hopen ook dat al onze partners zich in de toekomst zullen verbinden tot een overeenkomst in overeenstemming met de BSCI-norm.


CO2-neutrale fabriek

Novita is een trots Fins bedrijf. De meeste van onze garens worden geproduceerd in Zuidoost-Finland, in onze fabriek in Koria, Kouvola. De fabriek werd in 1974 verplaatst van Helsinki naar Koria en draait daar al bijna 50 jaar. Sinds 2020 is onze fabriek koolstofneutraal.

De producten die in onze fabriek worden gemaakt zijn voorzien van het Key Flag symbool, "Made in Finland". De Key Flag producten worden geselecteerd en geaccrediteerd door de Vereniging voor Fins Werk. 90% van de Novita-garens hebben het Key Flag-symbool gekregen. Het Key Flag symbool staat op het garenlabel en op onze kleurenkaart. De nieuwste kleurenkaarten zijn hier beschikbaar.avainlippu_logo

Gebruik van energie met EKO label

We investeren in onze productiefaciliteiten om ervoor te zorgen dat we zo energiezuinig mogelijk zijn. Sinds 2017 gebruiken we uitsluitend energie met EKOenergie-label, waarbij onze hernieuwbare elektriciteit afkomstig is van windenergie, wat 100% hernieuwbare energie is.

We zijn altijd op zoek naar verbetering en perfectionering van onze processen en activiteiten om zo efficiënt mogelijk te zijn. We hebben ook strenge milieu-eisen gesteld aan de elektriciteitsproductie, in overeenstemming met de EKOenergie-criteria, en een deel van de verkoopwinst uit elektriciteit wordt gebruikt om projecten voor hernieuwbare energie te financieren.ekoenergia

Hoewel wij grote hoeveelheden energie en water verbruiken in de verschillende stadia van de garenproductie, kunnen wij de warmte die bij het verven vrijkomt, opnieuw gebruiken. De bij het verven gegenereerde warmte wordt teruggewonnen om het water voor te verwarmen dat nodig is voor de volgende verfpartijen, waardoor de milieubelasting van onze productie afneemt. Sinds 2018 gebruiken we biogas in de afwerkingsprocessen in de fabriek. Het biogas is een huisbrandstof die volledig uit hernieuwbare bronnen afkomstig is.

We zijn in de fabriek gedeeltelijk overgestapt op LED-verlichting en streven ernaar om in de toekomst uitsluitend LED's te gebruiken. Wij sorteren al ons afval en recyclen plastic afval.

Wij stellen alles in het werk om de hoeveelheid verpakkingsafval te verminderen, een efficiëntere recycling van onze verpakkingsmaterialen mogelijk te maken en betere verpakkingsmaterialen en -methoden te selecteren met het oog op duurzame ontwikkeling. Wij recycleren al het productieafval van onze fabriek en al onze transportverpakkingen zijn gemaakt van recycleerbaar materiaal. Voor de toekomst is ons doel tegen 2030 dat alle grondstoffen en verpakkingsmaterialenhernieuwbaar of recycleerbaar zijn.

Garenproduktie buiten Finland

Wij produceren de meeste van onze garens zelf in onze fabriek. Novita 7 Veljestä en Nalle zijn de twee van onze merken met het grootste productievolume. Naast onze eigen productie werken we samen met het Britse merk WYS (West Yorkshire Spinners). Novita en WYS werken al tientallen jaren samen en delen hun vaardigheden en expertise om de wol met de beste prijs-kwaliteitverhouding ter wereld te verkrijgen.

Novita en WYS zullen sterk profiteren van elkaars expertise door nauwere samenwerking op het gebied van productontwikkeling en ontwerp. WYS is een merknaam die eigendom is van de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde West Yorkshire Spinners. Geselecteerde WYS producten zijn ook verkrijgbaar in onze online shop novitaknits.com (alleen in Finland).

Seizoensgebonden garens

Sommige van onze producten hebben niet het Key Flag symbool. Deze producten zijn speciale seizoensgarens, die niet met de machines van Novita's fabriek in Kouvola kunnen worden vervaardigd. Naast onze eigen productie werken wij samen met langdurige en vertrouwde partners in Turkije, op wie wij vertrouwen bij de productie van onze seizoensproducten. Turkije is een van de belangrijkste producenten van garen op de EU-markt, en onze partnerfabrieken daar zijn BSCI-geauditeerd en voldoen aan de REACH-voorschriften van de EU.

Al onze garens, ook die zonder het Key Flag symbool, worden volgens ISO-normen getest in ons fabriekslaboratorium met dezelfde testmethoden als bij de garens die in onze eigen fabriek worden geproduceerd. Alle producten van Novita voldoen aan de REACH-voorschriften van de EU.hiilineutraali_tehdas1

Katoen garens

Aangezien het machinepark in onze fabriek in Koria niet geschikt is voor het spinnen van katoengaren, worden deze producten zonder de symbolen van de Key Flag ingekocht bij onze partners in India en Turkije. Al onze partners hebben een overeenkomst ondertekend over de naleving van ethische principes en volgen de REACH-verordening van de EU. De ruwe katoen die gebruikt wordt om de garens van Novita te produceren is afkomstig uit India, met uitzondering van de gerecycleerde katoen die uit Turkije komt.

Gebruikte chemicaliën

 • Mothproofing: Mothproofing is niet nodig voor breigarens. Omdat motten en pelskevers, die zich met wol voeden, wolgaren kunnen vernietigen, voeren wij in onze fabriek twee keer per jaar een ontsmettingsspuit uit om vliegende motten te verwijderen. Bewaar het garen thuis in luchtdichte plastic zakken. U kunt ook natuurlijke middelen tegen motten en pelskevers, zoals producten van rode ceder, in uw kledingkasten gebruiken.
   
 • Kleurstoffen: Al ons garen is getest volgens de ISO-kwaliteitsnormen. De veredelingsmiddelen en kleurstoffen die bij de productie van Novita-garens worden gebruikt, voldoen aan de REACH-voorschriften. Wij streven ernaar om kleurstoffen te kiezen die hypoallergeen en biologisch afbreekbaar zijn en het minst schadelijk.

Onze kwaliteitscontrole in de Novita-fabriek in Koria ontvangt graag feedback van consumenten en beantwoordt eventuele vragen op laadunvalvonta@novita.fi


Liefdadigheidswerk en samenwerking

Een belangrijk onderdeel van ons verantwoordelijkheidswerk is de deelname aan diverse liefdadigheidsprojecten en milieubeschermingscampagnes. Samen met consumenten hebben wij veel apparatuur, materiaal en geld gedoneerd aan goede doelen. Wij werken al jaren samen met verschillende Finse bedrijven en organisaties om het milieu en mensen in nood te helpen.

Onze meest recente liefdadigheids- en milieubeschermingscampagnes

Martha Organisatie

In het najaar van 2019 produceerden we het 7 Brothers Marttaraita-garen om de 120e verjaardag van de Martha Organisatie te vieren. Voor elke gekochte bol Marttaraita doneerde Novita 50 cent aan het werk van de Martha Organisatie om Finse gezinnen met kinderen te ondersteunen. Aan het einde van de campagne in februari 2020 bedroeg het gedoneerde bedrag ongeveer 19.000 euro.

WWFhyvantekevaisyys_ja_yhteistyo4

In 2019 haalde Novita ruim 16.000 euro op via de verkoop van Novita 7 Brothers Napapiiri in samenwerking met het WNF. We werkten ook samen met het WWF in een project om een deel van onze 7 Brothers Napapiiri garenverkoop te doneren aan het WWF voor het behoud van de arctische natuur. De donatie was gericht op de bescherming van bedreigde arctische soorten, zoals de poolvos, de Saimaa ringelrob en de forel. Het gedoneerde bedrag bedroeg meer dan 16.000 euro.

John Nurminen Stichting

In 2020 was Novita een van de officiële partners van de #OURSEA-campagne van de John Nurminen Foundation. Voor deze campagne lanceerde Novita een nieuw garen, Novita Majakkasaari. Voor elke verkochte bol werd €0,10 gedoneerd aan de John Nurminen Foundation om de Oostzee en haar levendige cultuur te helpen beschermen. Het geld wordt gebruikt om mensen bewust te maken van de toestand van de Oostzee en om het werk van de stichting ter bescherming ervan te ondersteunen. Bijdragen aan de campagne kunnen rechtstreeks worden geleverd of door de aankoop van campagneproducten. De campagne loopt tot 2020, met een ambitieus doel van 1 miljoen euro.

Vereniging voor Fins Werk

In het voorjaar van 2020 werkten we samen met de Vereniging voor Fins Werk om de Arjen iloksi-campagne van de Finse Vereniging voor het Welzijn van Ouderen te ondersteunen. De campagne bracht bedrijven samen voor verantwoorde daden ter ondersteuning van ouderen. Novita ondersteunde het dagelijks leven van de ouderen door verschillende zorgpakketten te verstrekken. Tijdens de COVID-19 pandemie zijn ouderen bijzonder geïsoleerd wat het sociale leven betreft. Wij hopen dat de garens van Novita warmte en troost hebben gebracht aan degenen die nog in staat waren te breien of ander handwerk te verrichten.hyvantekevaisyys_ja_yhteistyo3

Novita en sociale verantwoordelijkheid

Als handwerkbedrijf willen wij de cultuur van het handwerken in stand houden en iedereen de kans bieden om de positieve impact van breiwerk en andere hobby's te ervaren. Mensen vinden ontspanning en plezier in het maken van dingen met hun handen. Een gevoel van voldoening en plezier vinden in het werken met je handen is ook belangrijk.

Novita beschouwt lokaal, Fins werk en de eerder genoemde donaties aan diverse organisaties en deelname aan liefdadigheidsacties als enkele van haar belangrijkste gebieden van sociale verantwoordelijkheid. Wij vinden het ook belangrijk dat onze grootste klanten uitgebreide duurzaamheidsprogramma's naleven en ontwikkelen en dat de meeste van onze leveranciers een overeenkomst volgens de BSCI-norm hebben ondertekend.


Verantwoorde wol

Duurzaamheid is een van de belangrijkste waarden van Novita. Daarom komt de wol die we gebruiken voornamelijk uit gebieden in de buurt van Finland, zoals Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Onze merinowol komt uit Spanje. Op deze manier minimaliseren we onze ecologische voetafdruk en vermijden we het transport van onze materialen over de oceaan.  

Wol is het belangrijkste materiaal voor Novita, en een verantwoorde wolproductie is voor ons van vitaal belang. Novita neemt het welzijn van dieren zeer serieus en de wetgeving in de genoemde landen verzekert dit.

Wolproduktie in het V.K.vastuullista_villaa2

De meeste wol die Novita gebruikt, komt uit het Verenigd Koninkrijk, waar de wol wordt geschuurd, geclassificeerd, gewassen en klaargemaakt voor de garenproductie. De wol wordt dan naar Finland vervoerd, naar onze fabriek in Kouvola, waar ze tot garen wordt gesponnen.

Onze Engelse wol is voornamelijk afkomstig van Cheviot, Southdown, Suffolk, Shropshire, Hampshire en Dorset Down-rassen. Deze rassen produceren fijne, veerkrachtige en duurzame wol, die bijzonder geschikt is voor handbreien!

Het VK is wereldwijd een belangrijke wolproducent. De langetermijnpartner van Novita in het VK is West Yorkshire Spinners (WYS). De garens van West Yorkshire Spinners zijn sinds het najaar van 2020 verkrijgbaar op novitaknits.com. Bezoek de homepage van West Yorkshire Spinners hier.

In het Verenigd Koninkrijk garandeert de wet het dierenwelzijn. Naast de wetgeving voldoen onze wolproducenten aan de British Wool Statement on Animal Welfare om het welzijn van de schapen te waarborgen.

In het VK zijn schapenhouderijen doorgaans klein met gemiddeld 350 schapen en de schapen grazen buiten op natuurlijke weiden. Ook voor het scheren van de dieren gelden strenge richtlijnen en voorschriften.
Lees meer: https://www.britishwool.org.uk/animal-welfare

Merinowol

Novita's merino wol komt ook uit de EU. Onze merinowol komt uit Spanje. Merinowol is bijzonder fijn en daarom ook zeer geschikt voor breisels voor kinderen en baby's. Wij gebruiken nooit merinowol die volgens het mulesing-procédé is geproduceerd.Onze 100% merinowol is Novita Merino DK en Novita Merino 4PLY.

Wol uit Finlandvastuullista_villaa1

Fins wolgaren wordt gemaakt van wol die afkomstig is van schapenboerderijen in Finland. De Finse wol is voornamelijk afkomstig van Finse schapen. De wol van de Finnsheep is zacht en licht met een matige kroezing en een hoge glans. Krimp maakt het garen elastischer en duurzamer.

Naast Finnsheep fokken Finse schapenboerderijen ook andere rassen, zoals kainuunharmas (een zeldzaam Fins ras), zodat onze Finse wolgarens wol van verschillende rassen bevatten.

Finse schapen zijn een oorspronkelijk Fins ras, dat zich in de loop van verschillende eeuwen heeft ontwikkeld. Deze dieren maken integraal deel uit van de Finse geschiedenis en het Finse culturele erfgoed. Producten van Finse wol zijn duurzaam en blijven jarenlang, zo niet tientallen jaren, mooi. Wol is een hernieuwbaar natuurlijk materiaal, dat aan het einde van zijn levensduur terugkeert naar de natuur.

Sinds 2014 hebben we meer dan 36 000 kg Finse wol gebruikt in onze productie! We hebben meer dan 900 000 bollen garen geproduceerd waarin Finse wol is verwerkt. De afgelopen jaren is Finse wol gebruikt, bijvoorbeeld in Novita 7 Brothers Lappi en 7 Brothers Pohjola, waarin 30% van de wol uit Finland afkomstig was. In het najaar van 2020 hebben we een nieuw product gelanceerd, Novita Suomivilla, dat voor 100% uit Finse wol bestaat.

De kwaliteit van wol

De kwaliteit van wol wordt vooral bepaald door de fijnheid van de wolvezel. De aanwezigheid van krullen is een indicatie voor de kwaliteit van de wol: krullen betekent fijnere en zachtere wol!

Na het scheren wordt de wol gesorteerd op basis van zijn kenmerken. Fijne wol spint dunner en fijner garen dan grove, dikke wol. Verschillende soorten wol zijn geschikt voor verschillende toepassingen: grove wol wordt gebruikt voor tapijten en vloerkleden, en fijne wol voor kleding. De garens van Novita zijn gemaakt van fijne wol, waardoor ze perfect zijn voor handbreien!


Wollen gebreide kleding - duurzame mode

Wol is een natuurlijke vezel met vele uitstekende eigenschappen: het is warm, gemakkelijk te reinigen en milieuvriendelijk. Wollen kleding kan het hele jaar door worden gebruikt. Wol is een hernieuwbaar natuurlijk materiaal en wanneer het goed wordt verzorgd, is het duurzaam en gaat het lang mee. Wanneer een wollen kledingstuk het einde van zijn levensduur bereikt, is het ecologisch verantwoord om weg te gooien omdat het gemakkelijk vergaat.

Bovendien kan de uitstoot tijdens het gebruik van wollen breigoed lager zijn dan die van andere kledingstukken. Als het kledingstuk zelden en alleen met de hand wordt gewassen, en meestal wordt gelucht in plaats van gewassen, bespaart dit de emissies die worden veroorzaakt door mechanisch wassen en drogen. Daarom is een handgemaakt wollen kledingstuk niet alleen stijlvol en praktisch, maar ook milieuvriendelijk. Het is perfect voor dagelijks gebruik en voor elke gelegenheid, voor ontspannen dagen thuis en buitenactiviteiten het hele jaar door.

Ontwerp uit Finlandvillavaate_kestavaa_muotia2_1

De Association for Finnish Work heeft Novita's patroonontwerpen en Novita Magazine het keurmerk Design from Finland toegekend.

Novita's ontwerpen worden met de hand gebreid, de instructies worden geschreven en de modellen worden gefotografeerd in Finland. Novita's traditie in het maken van patroonontwerpen en instructies gaat tientallen jaren terug. Novita Magazine wordt geredigeerd, opgemaakt, gefotografeerd en gedrukt in Finland en wordt gemaakt met 100% Finse expertise.

"De Association for Finnish Work kent het logo toe aan uniek Fins design en het mogen dragen van dat logo betekent dat het bedrijf een baanbrekende bijdrage heeft geleverd aan het Finse design", zegt Rilla Engblom, Brand Manager for Design from Finland van de Association for Finnish Work.

"Bij al haar designwerk houdt Novita rekening met de huidige trends in zowel het ambacht als de prêt-à-porter mode. Novita biedt een verstandig alternatief voor kant-en-klare mode", aldus Engblom.

De Vereniging voor Fins Werk is een deskundige organisatie die de waardering en het succes van Fins vakmanschap bevordert. De vereniging beheert verschillende logo's en online diensten ter promotie van Fins werk. De vereniging is opgericht in 1912 en telt 2414 aangesloten bedrijven en organisaties.
Lees meer: http://suomalainentyo.fi/en/

villavaate_kestavaa_muotia1

Onderhoudinstructies voor wollen kledij

Wij raden u aan de levensduur van uw gebreide of gehaakte wollen kledingstuk te verlengen door het goed te verzorgen. Hieronder vindt u enkele onderhoudsinstructies.

 • Wassen

In plaats van wassen kan een wollen kledingstuk in de frisse lucht worden gelucht om kreukels en geurtjes te verwijderen. Als u uw wollen kledingstukken moet wassen, moet u de wasinstructies op het etiket lezen en opvolgen. Een enkele wasbeurt op een ongeschikte temperatuur kan een wollen kledingstuk volledig doen krimpen.
Gebruik een zacht wolprogramma voor machinewasbare wol en wolmixen. Wij adviseren het gebruik van een waszak van gaas wanneer u de kledingstukken in de machine wast, en een vloeibaar wasmiddel dat geschikt is voor wol. Als u niet zeker weet of uw wollen kledingstuk in de machine mag, was het dan altijd met de hand.
Zorg er bij handwas voor dat het wasmiddel volledig is opgelost voordat u de kledingstukken in het water dompelt. Was en spoel de kledingstukken in warm water. Was de kledingstukken door ze voorzichtig uit te knijpen: niet wrijven om vervilten te voorkomen. Verschillende keren spoelen om al het wasmiddel te verwijderen.

 • Wollen sokken wassen

Volg bij het wassen van wollen sokken van machinewasbaar garen de bovenstaande instructies voor een lange levensduur.
Wollen sokken die met ander wasgoed worden gewassen zijn gevoelig voor pluizen door schuren, daarom moet u altijd een netzakje gebruiken als extra bescherming. Als u wollen sokken met ander wasgoed wast, houd er dan rekening mee dat kleurwasmiddelen te sterk zijn voor wol en de vezels zullen beschadigen, zelfs als u de sokken op 40 graden wast. Bovendien zijn wollen sokken niet bestand tegen het gebruikelijke wasprogramma op 40 graden vanwege de slijtage en het zware centrifugeren.
Daarom is het belangrijk om bij het wassen van wollen sokken een vloeibaar wasmiddel voor wol en een zacht wasprogramma op 40 graden te gebruiken.

 • Drogen

Rek het kledingstuk voorzichtig uit tot zijn oorspronkelijke vorm en grootte en leg het plat te drogen om uitrekken te voorkomen. Niet in de droger drogen! U kunt met de hand gewassen kledingstukken in een dikke badhanddoek rollen om overtollig water te absorberen voordat u ze plat te drogen legt.
Merk op dat direct zonlicht wol beschadigt. Witte wol wordt gemakkelijk geel als het in direct zonlicht wordt gedroogd.

 • Strijken en stomen

Omdat wol van nature een zeer elastische vezel is, kreukt wollen kleding over het algemeen niet snel. Als een kledingstuk na het dragen is gekreukt, kan het meestal worden gelucht. Indien nodig kan een wollen kledingstuk ook voorzichtig worden gestreken. Let er echter op dat gekabelde of anderszins getextureerde breisels hun grove textuur aanzienlijk kunnen verliezen als ze worden gestreken!
Kijk op het etiket voor de strijktemperatuur; meestal is de aanbevolen temperatuur 150 graden Celsius (twee puntjes) met de stoomstand aan. Stoom het kledingstuk lichtjes aan de binnenkant, bij voorkeur door een vochtige doek. Druk het strijkijzer nooit recht op het kledingstuk: wolvezel heeft een zeer lage weerstand tegen hitte, dus zelfs de hitte van een gewoon strijkijzer kan het kledingstuk beschadigen.Care Instructions for Wool

 • Opslag

Wollen producten moeten op een luchtige en droge plaats worden bewaard, opgevouwen op een plank, beschermd tegen ongedierte. Lichte wollen breisels kreuken gemakkelijker dan zwaardere, dus moeten ze opgevouwen bovenop de stapel worden bewaard om kreuken te voorkomen. Een licht wollen kledingstuk kan op een kleerhanger worden bewaard als het vaak wordt gebruikt; zwaardere en zelden gebruikte breisels moeten echter opgevouwen en niet opgehangen worden, omdat ze kunnen uitrekken.

 • Reparatie en onderhoud

Wol is een zeer duurzaam materiaal, maar tijdens het gebruik kunnen er soms pluizen of gaten ontstaan. Pluis in een wollen kledingstuk is meestal een cosmetisch probleem en kan gemakkelijk worden verwijderd met een scheerapparaat of een pluisborstel. Gaten kunnen worden hersteld met een naaimachine, door te stoppen of door een lapje stof over het gat te naaien. Gaten in de ellebogen van wollen truien of in de knieën van wollen broeken kunnen worden bijgeknipt en vervolgens stijlvol worden afgedekt met bijvoorbeeld een leren lapje.


Meer informatie en F.A.Q.'s vindt u hier: https://www.novitaknits.com/en/news/faq
Copyright © 2019 Novita Oy

© 2013 - 2024 Miete Confiete | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel