"Rougnat's spinnerij" is één van de laatste fabrieken in Frankrijk voor het spinnen en verven van wol. Filature Fonty is actief lid van de vereniging Lainamac, die tot doel heeft de wolindustrie in het Centraal Massief te bevorderen en te ontwikkelen.

Ontstaan in 1880 in Rougnat, een klein dorpje gesitueerd op de heuvels van de Creuse, aan de oevers van de rivier Le Cher. Dit landelijk en afgelegen gebied is bekend als Les Combrailles en was een plaats voor fokkers en de textielindustrie. Het is een getuigenis en overblijfsel van deze industrie, deze oude fabriek behoort tot de schatten van de plaatselijke geschiedenis.

Het heeft het label gekregen “Entreprise du Patrimoine Vivant”(EPV, Levend Erfgoed), het betekent dat het een buitengewone know how heeft , die is overgebleven en van de ene generatie op de andere is overgegaan. De fabricage bestaat uit originele processen, gespecialiseerde vaardigheden, opgedane ervaring in de loop van de jaren en verfijnde technieken, tezamen met traditionele industriële gereedschappen en machines, hetwelk het team repareert, vernieuwt en geleidelijk aan afrondt, daarmee verwijst het naar de traditie van dit textielgebied.

Kwaliteitsgarens, gemaakt van edele materialen van natuurlijke oorsprong. Het basismateriaal van Fonty-garens zijn natuurlijke vezels.

Filature Fonty produceert hoogwaardige garens van dierenvachten en plantaardige vezels van natuurlijke oorsprong: schapen (voornamelijk Merino), Peruaanse en Boliviaanse alpaca, Mongoolse yak, kameel uit de Gobi-woestijn, mohairgeit, Frans angorakonijn, Indiase zijde, kasjmier, linnen uit Normandië, Aziatisch katoen, bamboe uit Portugal...

De grondstoffen worden zorgvuldig geselecteerd. De vachten zijn afkomstig van lokale of regionale boerderijen, maar meer in het algemeen uit Frankrijk, Europa, Centraal-Azië of de wollanden van het zuidelijk halfrond. Net als plantaardige vezels worden de dierenhuiden gekozen om hun fijnheid, lengte en zachtheid, maar ook om hun traceerbaarheid en de milieuaspecten van hun productie of vervoer.

Deze materialen worden in Creuse, in de verschillende ateliers van de Filature, verwerkt tot gekaard of gekamd garen, roving of lint, met inachtneming van de traditionele processen voor het spinnen van wol.

De kwaliteiten van natuurlijke wol zijn talrijk. De vereniging Lainamac heeft samen met andere geëngageerde partners deze brochure opgesteld die een overzicht geeft van dit natuurproduct.

De kunst van kleuren - van oog tot kleurstof. Het Fonty-team beschikt al tientallen jaren over een uitzonderlijke knowhow in het verven van garens.

Dankzij het performante verfatelier kan Filature Fonty elke kleur voor haar garens reproduceren of creëren: ongebleekte of originele vlieskleuren, geverfd met natuurlijke of synthetische pigmenten, mat of briljant, helder of vervaagd, effen of gevlekt...

In de loop der jaren hebben de ververs een kleurenbibliotheek van enkele honderdduizenden tinten opgebouwd, met vermelding van de pigmentdoseringen, de gebruikte beitsen of modifiers, de formules en de bijbehorende processen. Het is een eindeloze taak omdat elk materiaal anders reageert op verven, dus de mogelijkheden zijn eindeloos.

Het is ook een zeer precieze en veeleisende taak, omdat voor elk bad de exacte toon moet worden verkregen. Dit onderzoekswerk wordt altijd uitgevoerd met bijzondere aandacht voor het milieu.

Traditionele processen. Van vezel tot garen: een hele wetenschap.

De uitzonderlijke textielmachines van de spinnerij van Fonty dateren van de jaren 1950 tot 1980. Het getuigt van het verleden en het uitzonderlijke industriële erfgoed van de regio in het midden van de 20e eeuw.

De ruwe vezels worden gewassen, gesorteerd, geklopt, gemengd, ingevet, voorbereid en voorgekamd. Vervolgens worden ze gekaard op onze twee dubbel gesorteerde kaardlijnen. Aan het einde van het kaardproces worden ze gesponnen, gedraaid, samengevoegd, afgewikkeld en in wrongen. De strengen worden gewassen, ontvet, geverfd, verzacht, gespoeld, gedroogd en gestoomd.

Ten slotte worden ze gewogen en voorbereid tot kegels, wrongen, klossen of ballen, vervolgens geëtiketteerd, in zakken verpakt en opgeslagen, voordat ze naar onze klanten worden verzonden.

Een Frans, traceerbaar kwaliteitsgaren. Fonty produceert al meer dan 130 jaar wollen kwaliteitsgarens voor zijn klanten dankzij een knowhow die van generatie op generatie wordt doorgegeven.

De activiteit van de fabriek is gebaseerd op vier elkaar aanvullende pijlers:

  1. de garens van de Fonty-collectie, tijdloos en klassiek, waarvan het gamma en de kleuren elk jaar lichtjes evolueren om beter te beantwoorden aan de verwachtingen van breisters wereldwijd.
  2. de garens die wij "op bestelling" spinnen en verven voor onze industriële breiklanten, wevers, handelaars of wolmerken, met de kenmerken die zij ons voorleggen (materiaal, dikte, twist, elasticiteit, kleuren, enz.).
  3. specifieke garens die wij vervaardigen voor wandtapijten, weverijen, passementwerk, borduurwerk en hoogwaardige tapijten.
  4. de verwerking voor de kwekers van hun woloogst tot geverfd garen, zodat ze het "op de boerderij" kunnen verkopen.

Onze klanten waarderen kwaliteitswol, geassocieerd met originele kleuren, gemaakt in Frankrijk, met edele en traceerbare materialen, in een ecologisch, sociaal en menselijk verantwoord kader. Het zijn gepassioneerde breisters en geïnspireerde breisters, stoffeerders en wevers uit Aubusson of elders, wevers, ambachtslieden, ontwerpers en makers van haute couture, breigoedfabrikanten; ook veel kwekers vertrouwen ons de verwerking van hun ruwe wol tot keurig garen toe.

Missie en engagementen. Het Filature-project vindt zijn betekenis dankzij de waarden die ons mobiliseren. Ecologie, menselijke relaties en vertrouwen in de toekomst.

Wij hebben het geluk te werken op het kruispunt van de landbouwwereld, de industriële wereld en de lokale handel. Deze drie werelden maken enorme en ongekende veranderingen door. Naast elk van hen, zwaar getroffen als zij zijn, staan wij voor hun nieuwe uitdagingen, ervaren wij hun moeilijkheden en begeleiden wij hun veranderingen.

Meer betekenis en diepgang geven aan ons werk samen, aan onze relaties, zowel intern als met onze klanten, leveranciers en partners, onze garens maken op een manier die ons milieu respecteert en rekening houdt met wat we aan toekomstige generaties nalaten, zijn zorgen die het project van Filature Fonty vormgeven. Wij streven naar een resoluut milieubewuste, ecologisch verantwoorde en duurzame ontwikkeling.

Natuurlijke materialen, terugwinning en productie van hernieuwbare energie, korte kringlopen, vermindering van inputs, eliminatie van vervuilende stoffen, ecologische waterzuivering, selectieve sortering, terugwinning van afval, eerlijke handel, associatief en sociaal engagement, welwillendheid in relaties, vormen de kern van het Fonty-project.

Een open spinnerij. Filature Fonty maakt deel uit van de geschiedenis van de Creuse en in het bijzonder van het lokale en Franse textielindustrieel erfgoed.

Het hele team van de Filature Fonty is paraat om het publiek te ontvangen, om onze traditionele handel en onze voorouderlijke gebaren uit te leggen, om de buitengewone totstandkoming van een wollen draad en de fabricagestappen die het heeft doorlopen te laten ontdekken. Want de overdracht van deze technieken aan toekomstige generaties vereist dat wij deze tradities en deze vaardigheden bekend maken. En een verklaring en betekenis geven aan wat helaas voor velen meer is dan "een eenvoudig stuk wolgaren".

Ontdek de fabriekswinkel, de rondleidingen, de open-deur-dagen. Kom Fonty bezoeken en ontdek één van de laatste Franse wolspinnerijen in activiteit, zijn team, zijn gebaren, zijn machines, zijn producten en zijn projecten.

Informatie & documentatie: klik hier

https://fonty.fr/content/uploads/2019/10/13-embleme.jpg

 

© 2013 - 2024 Miete Confiete | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel