Mohair by Canard is een klein Deens bedrijf, gespecialiseerd in mohair garen. In 1992 is het gezin van vier begonnen met het fokken van mohair geiten in Denemarken, om natuurlijke producten te maken van het haar van de geit. De geiten werden twee keer per jaar geknipt en er ontstond een schat aan productmogelijkheden. Het garen werd een belangrijke en gewilde productgroep.

Ze openden een boerderij winkel waar ze garens konden verkopen van hun eigen mohair geiten en andere Deense mohair producenten. Tegenwoordig zijn er nog maar een paar mohair geiten over in Denemarken en dus is er helaas niet genoeg voor een stabiele productie.

Na verloop van jaren hebben ze besloten de productie, volgens dezelfde normen en waarden, te verleggen naar Zuid-Afrika. Merinowol (mulesingfree) en mohair worden lokaal ingekocht bij boeren die zich houden aan duurzame richtlijnen en branchecertificeringen. Garens worden gemaakt met de beste, traceerbare grondstoffen én voldoen aan de kenmerken van fairtrade met labels als RMS (Responsible Mohair Standard). Bovendien wordt er ook samen gewerkt met verschillende dierbeschermingsinstanties om het dierenwelzijn te waarborgen.

Er wordt veel aandacht besteed aan duurzaamheid, het welzijn van de dieren, goede werkomstandigheden en een eerlijke omgeving voor de werknemers. De garens zijn van superieure kwaliteit ! Garen van mohair van Mohair by Canard is superzacht, fijn om mee te werken en voelt prettig aan op de huid en geeft na verwerking ongelooflijk fijne resultaten.

Mohair komt van de Angora-geit en staat bekend als de ‘diamant’ van natuurlijke vezels. Naast grote slijtvastheid en flexibiliteit, wordt mohair gekenmerkt door een natuurlijke glans, die gemakkelijk kan worden gehandhaafd, zelfs als deze wordt geverfd. Het goede volume van de vezels maakt mohair geschikt voor een breed scala aan producten. Mohair heeft dezelfde isolatie-eigenschappen als wol, maar is veel lichter. 


Meer info over de "Responsible Mohair Standard" (RMS):

De Responsible Mohair Standard (RMS) is een internationale, vrijwillige norm die betrekking heeft op dierenwelzijn in geitenhouderijen en de handelsketen van mohair van gecertificeerde boerderijen tot het eindproduct.

Individuele vestigingen worden gecertificeerd door onafhankelijke certificeringsinstanties die jaarlijks audits uitvoeren. Het materiaal wordt gevolgd van de boerderij tot het eindproduct met behulp van transactiecertificaten, volgens de vereisten van de Content Claim Standard (CCS) van Textile Exchange.

De belangrijkste doelstellingen van de Responsible Mohair Standards:

  • De industrie voorzien van een instrument om de beste praktijken van landbouwers te erkennen.
  • Ervoor zorgen dat mohair afkomstig is van boerderijen die een progressieve aanpak hebben voor het beheer van hun land, holistisch respect voor het dierenwelzijn van de geiten toepassen en de Vijf Vrijheden van dierenwelzijn respecteren.
  • Zorgen voor een sterke controle op de traceerbaarheid van gecertificeerde materialen in de toeleveringsketen.
  • Behoud van de gezondheid van het land. Progressieve methoden van landbeheer worden toegepast op RWS boerderijen, waarbij de gezondheid van de bodem, de biodiversiteit en inheemse soorten worden beschermd.
  • Bescherming van sociaal welzijn. Sociaal welzijn, arbeidsomstandigheden en de gezondheid en veiligheid van werknemers worden aangepakt.
  • Bewakingsketen - certificering zorgt ervoor dat de identiteit van het RMS mohair behouden blijft van boerderij tot eindproduct.
  • Geloofwaardige certificering door een professionele, derde partij certificeringsinstantie die elk stadium in de toeleveringsketen controleert
  • Betrouwbare communicatie - alleen producten die aan alle eisen voldoen mogen het RMS-logo dragen.
  • Betrokkenheid van belanghebbenden. De RMS wordt beheerd met de inbreng van boeren, dierenwelzijnsdeskundigen, landbeschermingsdeskundigen, merken en detailhandelaars uit alle delen van de wereld.

Meer informatie + bronnen:

© 2013 - 2024 Miete Confiete | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel