Punnikpopje Prym

Vorige Artikel 37 van 43 Volgende
€ 6,20 (inclusief btw)

Dit punnikpopje is gemakkelijk te gebruiken. Zelfs kinderen zullen binnen de kortste keren breien! Met deze punikmolen maak je moeiteloos gebreide veters en gebreide buizen. Inbegrepen is een kunststof breistift met stompe uiteinden. De punnikmolen heeft een aantrekkelijk ontwerp voor kinderen.


Punniken (of klosje breien) is een techniek om van een draad een holle streng te maken, daarbij gebruik makend van een punnikklosje en een haaknaald. Punniken is een eenvoudige vorm van rondbreien, de draad vormt rijen lussen waaraan de lussen van de volgende rij hangen. Van deze streng kunnen dan door technieken als naaien weer andere gebruiksgoederen worden gemaakt, of hij kan gebruikt worden als versiering. Door bijvoorbeeld de streng spiraalsgewijs op een mal te wikkelen en aan elkaar te naaien kunnen zaken als mutsen en handschoenen worden gemaakt. En door de streng in een zigzagpatroon te leggen kan bijvoorbeeld een sjaal worden gemaakt. D

Werkwijze:

Bij aanvang van het punniken wordt het begin van de draad van boven af (de zijde met de spijkers) door het gat gestoken, het uiteinde steekt aan de onderzijde een eindje uit, zodat de streng onder spanning gehouden kan worden. Voor het maken van de beginlussen zijn diverse mogelijkheden:

  • De de draad wordt achtereenvolgens eenmaal om het eerste spijkertje gewonden, het klosje wordt met de klok mee linksverdraaid tot het tweede spijkertje vooraan is, daarna op dezelfde wijze om het tweede en alle volgende. Er is zo een vierkant van draad ontstaan met de hoekpunten tegen de binnenzijde van de spijkertjes.
  • De draad wordt met de klok mee achter een spijkertje gehaakt, het klosje een halve slag gedraaid en de draad in dezelfde richting achter het tegenoverliggende spijkertje. Dan wordt de draad om het in de wikkelrichting naastliggende spijkertje gehaakt en het tegenoverliggende spijkertje. Er is zo een kruis van dubbele draden ontstaan.
© 2013 - 2023 Miete Confiete | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel